søndag den 2. august 2009

Viskose

Viskose er en tyktflydende organisk væske der bruges til at lave rayon og cellofan. Viskose er blevet synonym med rayon, et blødt materiale, der almindeligvis anvendes i shirts, frakker, jakker og andet overtøj.

Historien om Viskose.
Den franske videnskabs- og industrimand Hilaire de Chardonnet (1838-1924) opfandt de første kunstige tekstil fiber i form af kunstig silke – har også skabt viskose i 1891. Tre britiske videnskabsfolk, Charles Frederick Kors, Edward John Bevan, og Clayton Beadle patenteret processen i 1902.

Viskose blev første gang brugt til at lave frakker, som er en af de produkter viskose passer rigtig godt til, men da Cross og hans partnere forsøgte at lave faste genstande som paraplyhåndtag, fandt de ud af at viskosen var alt for smidig og blød.

Yderligere udvikling førte til at viskose blev spundet ind i tråd til broderi på tøj, puder ect. Efter Samuel Courtauld & Co overtog i 1904, blev viskosefremstilling en stor forretning. I tyverne og trediverne havde viskose næsten fuldstændig erstattet traditionel bomuld og uld for kvinders strømper og undertøj. Lignende ændringer skete også i USA og resten af Europa. Viskose også blev brugt til møbelstof, håndklæder, vaskeklude og svampe.

I 1890 forsøgte Charles Cross at lave film (cellofan) af viskose, men det var selskaber i Schweiz og Frankrig der lykkedes med det. I 1913 blev La Cellofanering SA etableret. Ti år senere startede DuPont Cellofanering Co sin virksomhed i USA, og i 1935 kom British Cellofanering Ltd i Bridgwater, Somerset. Bridgwater anlægget blev i 2005.

Forurening.
Viskose bliver i øjeblikket mindre og mindre udbredt på grund af forureningen fra carbon disulfid og andre biprodukter af tilblivelsen af viskose. Det tvinger fabrikker til at lukke rund om i verden.

Andre produkter lavet af viskose.
Kunstig silke
Cellofan
Rayon
Modal
Syntetisk velour

Viskose tørklæder kan blandt andet købes her: fabricstore.dk