mandag den 3. august 2009

Silke


















Silke er et naturligt protein fiber, som i visse former kan væves ind i andre tekstiler. Den bedst kendte form for silke stammer fra kokoner, som er lavet af larver af mørkeviolette silkespindere Bombyx Mori opdrættet i fangenskab (silkeavl). Det skindende udseende i silke skyldes den trekantede prisme-lignende struktur i fibrene. Denne struktur tillader silkestoffet at reflektere indgående lys i forskellige vinkler og dermed producerer forskellige farver.

Vild silke er produceret af andre larver end mørkviolet silkespindere. Den vilde silke har været kendt og anvendt i Kina, Sydasien og Europa siden begyndelsen af stoffets historie, men omfanget af produktionen var altid langt mindre end det opdrættede silke. Vild silke har også en tendens til at være mere vanskeligt at farve end silke fra dyrkede silkespinderier.

Silke produceres af mange andre insekter, men kun natursilkemøllarver bruges til fremstilling af tekstiler. Der har været nogen forskning i andre silketyper, som er forskellige på det molekylære niveau. Silke er hovedsagelig fremstillet af larver fra insekter, der har fuldstændig metamorfose, men også af nogle voksne insekter såsom webspinnere. Silke produktion er især almindelig hos Hymenoptera (bier, hvepse, og myrer), og er undertiden anvendt til rede byggeri. Andre typer leddyrarter producere også silke, især forskellige arachnids såsom edderkopper.

Dyrkning af silke kaldes silkeavl. Over 30 lande producerer silke. De største er Kina (54%) og Indien (14%).

Til industriel produktion anvendes især kokonen fra silkesommerfuglen Bombyx mori, der stammer fra Kina og kun findes i fangenskab; dens larve lever udelukkende af de urteagtige dele af morbærtræet.
Kokonerne tørres i solen eller lægges i en 90 °C varm ovn, efter at de største og smukkeste er udvalgt til avl. For at få sericinet fjernet lægges kokonerne i sæbevand og koges i 11/2 time. De yderste lag (floretsilken) fjernes med en børste, hvorefter afhaspningen (opvindingen) af den i gennemsnit 700-1100 m lange, sammenhængende gregetråd kan foretages. Silke kan absorbere op til ca. 30% fugt uden at føles våd, den tørrer hurtigt, krøller mindre end bomuld og isolerer godt. Silke er derfor et behageligt materiale til beklædning, men den skal behandles forsigtigt ved vask og anden pleje.

Silketørklæder kan købes mange steder på internettet. Blandt andet på fabricstore.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar